Belangrijk om te weten: nieuws.

Op 1 maart 2009 verandert er het een en ander in de theorie. Er komt een onderdeel bij gevaarherkenning. Bij gevaarherkenning krijg je een foto te zien met steeds de volgende vragen: Remmen, gaslos, en niets doen. Je moet minstens 13 van de 25 gevaarherkenningsvragen goed hebben.

 

Begeleid Rijden

11-03-2011: Proef begeleid rijden start in november!

Vanaf 1 november 2011 mogen aspirant- bestuurders al beginnen met de rijopleiding vanaf 16,5 jaar.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu streeft ernaar om de proef met begeleid rijden voor aspirant-automobilisten in november van start te laten gaan.
Dat heeft zij op 9 maart laten weten tijdens een overleg met leden van de Tweede Kamer. Dit betekent dat jongeren die op of na de ingangsdatum in november de leeftijd van 17 jaar hebben bereikt, een praktijkexamen mogen afleggen. Op dit moment ligt de minimumleeftijd hiervoor nog op 18 jaar.


In lijn met het voorgaande wordt ook de minimumleeftijd voor het theorie-examen en rijlessen verlaagd. Tijdens de proef mogen jongeren vanaf 16 jaar een theorie-examen afleggen. Dit is dan 1,5 jaar geldig. Vanaf 16,5 jaar mogen zij een rijopleiding volgen.

Na het slagen voor het praktijkexamen mogen de jongeren tot hun achttiende alleen maar auto rijden met een begeleider naast zich. Die begeleider moet op hun begeleiderspas staan. Voor deze pas mogen ze maximaal vijf personen opgeven, die aan een aantal eisen moeten voldoen.

De proef met begeleid rijden gaat zes jaar duren. Deze periode is volgens de minister nodig om de effecten van begeleid rijden op de verkeersveiligheid goed in kaart te kunnen brengen. Voor de proef met begeleid rijden moeten nog wel wijzigingen worden aangebracht in de verkeerswetgeving.

 

Meenemen naar examen:

-   Geldig Nederlands legitimatiebewijs

-   Eigenverklaring ( gezondheidsverklaring)

Tussentijdse toets

Na ongeveer 2/3 deel van u totaal aantal lessen worden uw vorderingen door een examinator getest met een tussentijdsetoets.De toets is een rijtest die verloopt als een echt examen. Tijdens deze toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en na afloop krijgt u advies over de onderdelen waaraan nog gewerkt moet worden. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het examen en om eventuele nervositeit weg te nemen . Bovendien kunt u tijdens de toets vijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen voor het examen . Uit onderzoek is gebleken dat de slagingskans door een tussentijdse toets met 20% kan toenemen.

Ook als u losse lessen volgt, kunt u er voor kiezen een tussentijdse toets af te leggen, gezien de voordelen die dit oplevert wordt aangeraden hiervan gebruik te maken.

Theorie

Hier vind je de nodige info over de theoriecursus en het theorie-examen en wijzigingen theorie-examen per 1 maart 2009.

Theoriecursus

De theorie kun je volgen in je eigen tijd en wanneer je wilt.

Via de link www.opleidingb.nl kun je, nadat je via ons een inlogcode hebt gekregen, de internettheoriecursus volgen. Hier zijn de leerstof en de examentrainingen bij inbegrepen.

Mocht je toch nog vastlopen of wil je bijles volgen dan is dit ook mogelijk.


Theorie-examen
Vanaf januari 2008 is het niet meer mogelijk om op de bonnefooi naar een theoriecentrum te gaan. Via de rijschool kan er een plaats voor je theorie-examen gereserveerd worden. Wij hebben hiervoor een directe verbinding met het CBR. Om een plaats voor jou te reserveren hebben we een kopie van je identiteitsbewijs nodig. De kosten van voor het theorie-examen moeten bij de reservering voldaan worden.

Van ons krijg je daarna een bewijs dat er een plaats voor je gereserveerd is.

Ook is het mogelijk om zelf een theorieplaats te reserveren.

Wijzigingen theorie Auto per 1 maart 2009
Op 1 maart 2009 verandert er het een en ander in de theorie.

Er komt een onderdeel bij: gevaarherkenning

Bij gevaarherkenning krijg je een foto te zien met steeds de volgende vragen:

- remmen: er is acuut gevaar
- gas los: er is wel latent gevaar, maar het is niet urgent, wel extra opletten
- niets doen: er is niets aan de hand

Bij het bekijken van de foto moet je extra letten op de binnenspiegel en op de snelheidsmeter. Let ook op een eventueel knipperlicht.

Je moet minstens 12 van de 25 gevaarherkenningsvragen goed hebben.

Voor de nodige informatie verwijzen wij naar de site van het CBR.

Het theorie:


Het examen bestaat uit twee onderdelen. Het ene onderdeel bevat 25 vragen over gevaarherkenning. Het tweede onderdeel bevat 40 vragen, waarvan 30 over verkeersregels en 10 over verkeersinzicht. Bij gevaarherkenning krijgt u vragen over hoe u zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie. Bij verkeersregels en verkeersinzicht gaat het om ja/nee vragen, meerkeuzevragen en vragen waar u zelf een getal moet invullen. U moet minimaal 13 van de 25 vragen over gevaarherkenning en 35 van de in totaal 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht goed beantwoorden om te slagen.

 

Theorie- examen reservering

Uw rijschool kan het examen reserveren. U kunt dat ook zelf doen :0900-227 0 227(€ 0,15 per minuut). Dit nummer is zeven dagen bereikbaar, van 06.00 tot 24.00 uur.


 

Benodigdheden

Voor het afnemen van uw theorie examen en afleggen van uw praktijkexamen heeft u de volgende documenten nodig:

 

- Geldig Nederlands legitimatiebewijs

- Een pasfoto

 Let op!

 Op alle examencentra kan alleen met pin of chip worden betaald. Contant betalen is niet mogelijk.

Kijk voor meer informatie en recent nieuws op de website van het CBR:

http://www.cbr.nl/auto.pp

Hier kunt u het laatste nieuws lezen rondom het examen en alles wat daarbij hoort en tevens vindt u hier een groot aantal veel gestelde vragen en informatie.

 

 

 

 

                                                                                                                        

 

Handig om te weten voor het lessen: